Anticariat online cu mii de cărți vechi și noi din toate domeniile!
Contact: ☎ (+40)751.546.317 [email protected]
  • Peste 5000 de cărți din toate domeniile disponibile!

  • Transport gratuit pentru comenzile de minim 100 lei!

  • Concurs: câștigă o cutie cu cărți dând doar un click!

Anatomia mistificarii (1945-1989)

Categorie: . Autor: .
Pagini: 504
An: 1998
Stare: Nouă

Stelian Tanase – Anatomia mistificarii (1945-1989).

La sfarsitul anilor ’50, dupa o scurta perioada de relaxare, represiunea orchestrata de Securitate reizbucneste cu neasteptata violenta. O serie de procese politice, intentate unor grupuri alcatuite dupa criterii oculte, zguduie din temelii societatea romaneasca, intre ele, procesul „lotului Noica–Pillat“, soldat cu moartea a doi dintre anchetati si condamnarea altor 23 la pedepse grele cu inchisoarea. Alaturi de Constantin Noica si de Dinu Pillat, au fost intemnitati atunci Arsavir Acterian, Sergiu AI–George, Theodor Enescu, Al.Paleologu, Marietta Sadova, N, Steinhardt, Vladimir Streinu, Pastorel Teodoreanu… sub acuzatia de „uneltire contra ordinii sociale“. Probe la dosar: cateva manuscrise ale titularilor „lotului“ si cateva carti de Emil Cioran si Mircea Eliade, care au circulat intre inculpati.

Arhivele privind acest proces au fost deschise abia dupa 1990. Numai ca, luate ca atare, arhivele dezvaluie intelesuri partiale, de multe ori contradictorii. Pentru a gasi sensul evenimentelor de atunci este nevoie de coroborarea si interpretarea documentelor, ca si de largirea perspectivei prin cuprinderea tuturor marturiilor revelatoare. Este ceea ce si-a propus Stelian Tanase in aceasta carte–document: o investigatie febrila concretizata in decupaje din dosarele procesului si din jurnale intime (multe nepublicate), intretaiate de alte documente autentice si de interviuri percutante. Iar rezultatul este pe masura: nu doar un sens obtine pana la urma autorul, ci o adevarata fresca a societatii romanesti postbelice.

„Ce este straniu in cartea aceasta? Asistam la un roman cu personaje adevãrate… la o poveste neinventata, la reconstructia unei catastrofe… Simt nevoia sa citez una dintre ultimele pagini scrise de Eugene Ionesco: „Istoria ultimelor decenii s-a confundat in tarile din Est ale Europei – si, mai cu seama, în Romania – cu existenta unei mari fundatii a raului; aceasta fundatie a purtat numele de comunism.“ Ei bine, despre aceasta fundatie a raului numita comunism este vorba in cartea lui Stelian Tănase.“ (Gabriel Liiceanu)

Anatomia mistificarii ar trebui sa figureze in manualele scolare… Cartea trebuie neaparat citita.“ (Monica Lovinescu)

„Consider ca aceasta carte este o opera de o importanta covarsitoare pentru purificarea societatii noastre.“ (Alexandru Paleologu)

„La fiecare pagina ai o surpriza absoluta, extraordinara, iar umanitatea din aceasta carte izbucneste intr-un mod… irepresibil.“ (Mihai Sora)

Stelian Tanase s-a nascut in 1952 la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Filozofie din Bucuresti in 1977, si este doctor in sociologie politica, 1996. Preda stiinte politice la Universitatea Bucuresti. A debutat ca romancier in 1982 cu Luxul melancoliei (Cartea Romaneasca, reeditat 1993). Intre 1983 si 1989 i s-a interzis publicarea altor doua romane.

Stelian Tanase - Anatomia mistificarii (1945-1989).

Recenzii

Nu există momentan nicio recenzie pentru această carte!

Scrie o recenzie pentru acest titlu

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Transportul este gratuit pentru comenzile de minim 100 lei!

Livrare carti Livrarea cărților se poate face prin poştă (pentru orice locaţie de pe teritoriul României) sau curier rapid Cargus (pentru localitățile aflate în aria de acoperire).

Taxele poştale se calculează automat şi sunt afişate în coşul de cumpărături, în funcţie de comanda dvs. Estimativ, ele sunt aproximativ 9 lei pentru livrarea prin poștă și 15 lei pentru livrarea prin curier.

După efectuarea comenzii veţi primi un colet cu toate cărţile comandate, sau, în cazul în care cel puţin un titlu nu este disponibil, vă vom contacta telefonic sau prin email înainte de expedierea coletului pentru a va informa.

Aceste informații sunt valabile doar pentru comenzile livrate către adrese de pe teritoriul României. Acceptăm şi comenzi cu livrare oriunde în Europa și în lume, însă taxele poștale aferente diferă, îm funcție de țara de destinație. Astfel, dacă doriți expedierea cărților în afara României, după plasarea comenzii vă vom comunica toate detaliile referitoare la preţul total, taxe de transport şi disponibilitate. Pentru comenzile din afara României, recomandăm plata prin transfer bancar.

Cărți recomandate

Noutăți în stoc

Actualizate recent

Oferte speciale

Anticariatul Carti Online

✉   [email protected]
✆   info clienti: (+40)761-476.295

Facebook

Despre noi

Mii de cărți noi și de anticariat din toate domeniile: romane de dragoste și polițiste, SF și de aventură, romane clasice, volume de poezie, filosofie, artă, eBook-uri in limba romana in format pdf, istorie, religie și spiritualitate, ediții princeps și cărți rare. Vă așteptăm cu un catalog actualizat zilnic cu noutăți și promoții!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Introduceți adresa dvs. de email și dați click pe butonul de abonare.

Top