Anticariat online cu mii de cărți vechi și noi din toate domeniile!
Contact: ☎ (+40)751.546.317 [email protected]
  • Peste 5000 de cărți din toate domeniile disponibile!

  • Transport gratuit pentru comenzile de minim 100 lei!

  • Concurs: câștigă o cutie cu cărți dând doar un click!

Arta teatrului

Pagini: 408
An: 1975
Stare: Impecabilă

Mihaela Tonitza-Iordache, George Banu – Arta teatrului.

Arta teatrului, de Mihaela Tonitza-Iordache si George Banu, este o prezentare a evolutiei esteticii teatrale de la inceputuri pina astazi si care prefateaza o antologie de texte teoretice privind arta teatrului, datorate unor actori, regizori, dramaturgi, scenografi, care au marcat etape si transformari in dialectica fenomenului teatral:

Aristotel, Shakespeare, Cervantes, Racine, Boileau, Diderot, Lessing, Goldoni, Hegel, Wagner, Appia, Craig, Meyerhold, Brecht, Artaud, Camus, Grotowski, Brook, Eminescu, Caragiale, Vianu, Strindberg, Zola, Piscator, Kantor, Strehler, Wilson, Serban, Penciulescu.

Nota autorilor la prima editie:

Volumul de fata cuprinde o prezentare a evolutiei esteticii teatrale în momentele sale importante, de la începuturi pâna astazi, care prefeteaza – de fapt – antologia de texte teoretice privind arta teatrului, datorate unor esteticieni, critici, dramaturgi, regizori, actori, decoratori, muzicieni, coregrafi, care au înregistrat, prin scrierile lor, diferite etape si transformari în dialectica procesului teatral.

Cum acest volum este prima încercare la noi de cuprindere sistematica a evolutiei gândirii estetice despre teatru, autorii lui nu-l considera exhaustiv, iar în reproducerea textelor ei au avut în vedere alegerea fragmentelor celor mai semnificative si a autorilor celor mai însemnati, care au reprezentat în aceasta evolutie un pas important prin activitatea lor.

De asemenea, s-a tinut seama, la alegerea textelor, de faptul ca în alte ocazii si în alte volume, integral sau partial, multe scrieri teoretice au mai aparut la noi, în traducere româneasca. Pentru a se evita paralelismele, fie ca s-au ales fragmente nepublicate pâna acum, ceea ce va face sa se întâlneasca în acest volum, uneori, nu textele considerate de oamenii de teatru ca fiind cele mai însemnate în activitatea autorilor lor, fie ca s-a acordat o pondere sporita unor texte mai putin importante fata de altele, care, au vazut însa deja lumina tiparului, în timp ce celelalte sunt traduse si editate abia cu aceasta ocazie.

Se va vedea, în acelasi timp, ca pâna în a doua jumatate a secolului al XIX-lea, adica pâna la aparitia functiei regizorale, cea mai mare parte a textelor se refera mai mult la literatura dramatica decât la elementele spectacolului-actor, decor, costum, lumina etc., în vreme ce de la acel moment încoace, ponderea preocuparilor esteticii teatrale trece asupra acestora din urma, la care se va adauga estetica coordonarii spectacolului, a regiei.

Totodata, am tinut seama ca, pe lânga publicarea deja în volume independente a multor pozitii teoretice românesti, au aparut la noi antologii* de texte critice si estetice ale scriitorilor sau oamenilor nostri de teatru, care sunt, prin conditiile de spatiu editorial, mult mai complete decât ar fi fost ele în economia volumului de fata.

Ne-am propus însa sa definim în linii mari coordonatele evolutiei – prin continuitate si inovatie – unei gândiri estetice majore nationale în sensul conturarii unui ,,concept românesc de teatralitate“.

Cele mai multe dintre texte au fost traduse acum pentru prima oara la noi de L. Cerna (L.C.) si Mihaela Tonitza-Iordache (MTI), altele, care au aparut deja în volume, au traducatorul mentionat în indicatia volumului-sursa, iar cele fara nici o mentiune sunt cele cu traducatorul neindicat de textul principal din care au fost extrase, asa cum se întâmpla cu acelea tiparite de Buletinele ATM – de exemplu.

George Banu, Mihaela Tonitza-Iordache - Arta teatrului.

Recenzii

Nu există momentan nicio recenzie pentru această carte!

Scrie o recenzie pentru acest titlu

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Transportul este gratuit pentru comenzile de minim 100 lei!

Livrare carti Livrarea cărților se poate face prin poştă (pentru orice locaţie de pe teritoriul României) sau curier rapid Cargus (pentru localitățile aflate în aria de acoperire).

Taxele poştale se calculează automat şi sunt afişate în coşul de cumpărături, în funcţie de comanda dvs. Estimativ, ele sunt aproximativ 9 lei pentru livrarea prin poștă și 15 lei pentru livrarea prin curier.

După efectuarea comenzii veţi primi un colet cu toate cărţile comandate, sau, în cazul în care cel puţin un titlu nu este disponibil, vă vom contacta telefonic sau prin email înainte de expedierea coletului pentru a va informa.

Aceste informații sunt valabile doar pentru comenzile livrate către adrese de pe teritoriul României. Acceptăm şi comenzi cu livrare oriunde în Europa și în lume, însă taxele poștale aferente diferă, îm funcție de țara de destinație. Astfel, dacă doriți expedierea cărților în afara României, după plasarea comenzii vă vom comunica toate detaliile referitoare la preţul total, taxe de transport şi disponibilitate. Pentru comenzile din afara României, recomandăm plata prin transfer bancar.

Cărți recomandate

Noutăți în stoc

Actualizate recent

Oferte speciale

Anticariatul Carti Online

✉   [email protected]
✆   info clienti: (+40)761-476.295

Facebook

Despre noi

Mii de cărți noi și de anticariat din toate domeniile: romane de dragoste și polițiste, SF și de aventură, romane clasice, volume de poezie, filosofie, artă, eBook-uri in limba romana in format pdf, istorie, religie și spiritualitate, ediții princeps și cărți rare. Vă așteptăm cu un catalog actualizat zilnic cu noutăți și promoții!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Introduceți adresa dvs. de email și dați click pe butonul de abonare.

Top