Anticariat online cu mii de cărți vechi și noi din toate domeniile!
Contact: ☎ (+40)751.546.317 [email protected]
  • Peste 5000 de cărți din toate domeniile disponibile!

  • Transport gratuit pentru comenzile de minim 100 lei!

  • Concurs: câștigă o cutie cu cărți dând doar un click!

16 %

La agatat

Pagini: 272
An: 2008
Stare: Nouă

Nadine Gordimer – La agatat.

La agăţat“ vorbeşte, în subtextul unei poveşti de dragoste, despre încurcatele reţele culturale şi politice ale lumilor din care se desprinde autoarea.

În romanul pe care l-a publicat în 2001, Nadine Gordimer – prima autoare sud-africană ce a primit Premiul Nobel pentru literatură – foloseşte multe dintre elementele pe care le-a acumulat, de-a lungul anilor şi cărţilor sale, atât în laboratoarele tehnicii, cât şi în cele ale conţinutului.

La agăţat este cristalizat prin formula cu succes aproape garantat a poveştii de dragoste. Gordimer îşi ademeneşte cititorul punându-i în faţă două personaje: pe Julie, o tânără albă dintr-o familie burgheză, şi pe Abdu/Ibrahim, tânărul musulman cu un nume pentru fiecare latură a identităţii sale. Dacă Abdu este numele său de imigrant ilegal, Ibrahim este cel pe care-l poartă în satul natal şi în sânul familiei. Chimia dintre cei doi este, de fapt, motorul întregii acţiuni, care, pe măsură ce se ramifică, scoate la iveală straturi pe care Gordimer are grijă să nu le menajeze de contradicţiile implicite ale unei puternice ciocniri de civilizaţii.

Povestea se mută de la Johannesburg într-un sat islamic izolat şi ultraconservatorist, sub stricta şi ironica supraveghere a vocii care disecă complicatele pliuri ale acestei relaţii. Comentariile pe care naratoarea le face pe marginea poveştii pe care o livrează cititorului au grijă să nu creeze nici o idilă exotică, dar lipsită de credibilitate, dar nici o dramă lacrimogenă. Preferă să lase cititorului libertatea de a alege, punându-l însă în gardă în ceea ce priveşte naivitatea lui Julie, consecinţă a convingerilor sale liberal-idealiste, dar şi în ceea ce-l priveşte pe Ibrahim, ale cărui obsesii pot masca lesne o agendă ascunsă. Luciditatea naratoarei nu scapă din vedere nici ambiguităţile relaţiei lor, în care dragostea pare de multe ori să semene cu altceva.

J.M. Coetzee, altă voce importantă a literaturii sud-africane, susţinea într-un eseu pentru „New York Times“ că La agăţat „este o carte profund interesantă, cu atât mai mult, cu cât prin intermediul lui Julie sugerează odiseea personală a lui Gordimer în ceea ce priveşte cele două tipuri pe care le-a ales să le exploreze: tânărul confuz şi plin de contradicţii, legat emoţional de mama sa, orb în faţa istoriei şi culturii care l-au format, care se opune dorinţelor propriului corp şi care-şi imaginează că s-ar putea reface într-o altă ţară; şi tânăra simplă, care se încrede în impulsurile sale şi care se regăseşte pe sine umilindu-se“.

Aşa se face că, dincolo de dinamica unei poveşti de dragoste între reprezentanţii a două lumi fundamental diferite, Gordimer urmăreşte nu numai rollercoaster-ul psihologiei, ci şi ceea ce se întâmplă în pânza freatică a acestor lumi. Astfel încât, la sfârşitul romanului, care combină elemente ale scriiturii occidentale cu tradiţia sud-africană şi care ilustrează mult din exerciţiul vizual pe care Gordimer l-a făcut în fotografiile sale, îţi dai seama că intriga amoroasă a fost, mai mult sau mai puţin, o capcană.

Nadine Gordimer - La agatat.

Recenzii

Nu există momentan nicio recenzie pentru această carte!

Scrie o recenzie pentru acest titlu

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Transportul este gratuit pentru comenzile de minim 100 lei!

Livrare carti Livrarea cărților se poate face prin poştă (pentru orice locaţie de pe teritoriul României) sau curier rapid Cargus (pentru localitățile aflate în aria de acoperire).

Taxele poştale se calculează automat şi sunt afişate în coşul de cumpărături, în funcţie de comanda dvs. Estimativ, ele sunt aproximativ 9 lei pentru livrarea prin poștă și 15 lei pentru livrarea prin curier.

După efectuarea comenzii veţi primi un colet cu toate cărţile comandate, sau, în cazul în care cel puţin un titlu nu este disponibil, vă vom contacta telefonic sau prin email înainte de expedierea coletului pentru a va informa.

Aceste informații sunt valabile doar pentru comenzile livrate către adrese de pe teritoriul României. Acceptăm şi comenzi cu livrare oriunde în Europa și în lume, însă taxele poștale aferente diferă, îm funcție de țara de destinație. Astfel, dacă doriți expedierea cărților în afara României, după plasarea comenzii vă vom comunica toate detaliile referitoare la preţul total, taxe de transport şi disponibilitate. Pentru comenzile din afara României, recomandăm plata prin transfer bancar.

Cărți recomandate

Noutăți în stoc

Actualizate recent

Oferte speciale

Anticariatul Carti Online

✉   [email protected]
✆   info clienti: (+40)761-476.295

Facebook

Despre noi

Mii de cărți noi și de anticariat din toate domeniile: romane de dragoste și polițiste, SF și de aventură, romane clasice, volume de poezie, filosofie, artă, eBook-uri in limba romana in format pdf, istorie, religie și spiritualitate, ediții princeps și cărți rare. Vă așteptăm cu un catalog actualizat zilnic cu noutăți și promoții!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Introduceți adresa dvs. de email și dați click pe butonul de abonare.

Top