Anticariat online cu mii de cărți vechi și noi din toate domeniile!
Contact: ☎ (+40)751.546.317 [email protected]
  • Peste 5000 de cărți din toate domeniile disponibile!

  • Transport gratuit pentru comenzile de minim 100 lei!

  • Concurs: câștigă o cutie cu cărți dând doar un click!

Creanga de aur (5 vol.)

Pagini: 1599
An: 1980
Stare: Impecabilă

James George Frazer – Creanga de aur (5 vol.).

Creanga de aur este, inainte de toate, o carte clasica, de capatai, pentru oricine vrea sa inceapa sa studieze gandirea magica si bazele mitologiei. Intr-o lucrare magnifica, Frazer a reusit sa adune atat notiuni incipiente si fundamentale ale gandirii religioase universale, cat si concretizarea acestor manifestari in rituri si ritualuri.

Dintre cele cinci volume, primul este mai degraba unul teoretic si este menit sa ne familiarizeze cu evolutia gandirii mistice, a magiei si religiei. Desi intalnim numeroase exemple concrete si in acest prim volum, el reprezinta mai degraba cheia modului in care trebuie citita si inteleasa aceasta carte. Pornind de la ideea ca magia a aparut inaintea religiei, Frazer analizeaza implicatiile si valentele sale, metodele in care magia se rasfrangea in mintea omului primitiv.

Recunoasterea falsitatii magiei este pentru Frazer un moment revolutionar, chiar daca este o revolutie ce se propaga cu deosebita greutate. Dar aparitia religiei, sistem superior de valori, nu implica disparitia magiei, iar exemplele ce formeaza aceasta lucrare sunt menite sa demonstreze persistenta gandirii magice primitive la omul modern. Putem spune ca Frazer ne indica linia fina ce este trasata intre dogma bisericeasca si ceea ce se reflecta in constiinta si gandirea colectiva.

Fara a se margini la popoarele europene, Frazer identifica asemanari intre ritualuri magice universale, le dezbraca de haina traditionalismelor locale si descopera un singur punct de pornire. Ceea ce este interesant de analizat este faptul ca, desi rationamentele ce stau la baza acestor obiceiuri apartin de cele mai multe ori gandirii primitive, ele reusesc sa persiste si sa nu isi piarda din forta.

Printre cele mai graitoare exemple sunt cele ce tin de sarbatorile de primavara, de reinoire a vegetatiei. In lumea agrara universala, acest interval, datorita importantei ce o reprezinta pentru intregul an, este foarte incarcat din punct de vedere mistic. Iar mitul de decadere si de inviere a vegetatiei este intalnit de la cel al lui Demeter si Persefona, la mitul identic sirian al Afroditei (Astarte) si a lui Adonis, la mitul frigian al Cibelei si al lui Attis, precum si la mitul lui Isis si al lui Osiris.

Creanga de aur este o lucrare ce trebuie citita de oricine care doreste o viziune de ansamblu asupra dezvoltarii si evolutiei gandirii mitologice universale. In plus, Frazer are meritul de a fi reunit intr-o singura lucrare, aspecte ale diferitelor tipuri de sincretisme religioase si magice ce stau la baza dezvoltarii culturale a societatii omenesti.

Despre autor

James George Frazer (n. 1 ianuarie 1854, Glasgow – d. 7 mai 1941) a fost un autor, antropolog cultural şi social, teolog şi magistrat scoţian. Lucrarea sa cea mai importantă din domeniul combinat al antropologiei culturale, religioase şi sociale este Creanga de Aur (în original, The Golden Bough), o lucrare ampla dedicată credinţelor şi practicilor religioase ale populaţiilor primitive.

James George Frazer - Creanga de aur (5 vol.).

Recenzii

Nu există momentan nicio recenzie pentru această carte!

Scrie o recenzie pentru acest titlu

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Transportul este gratuit pentru comenzile de minim 100 lei!

Livrare carti Livrarea cărților se poate face prin poştă (pentru orice locaţie de pe teritoriul României) sau curier rapid Cargus (pentru localitățile aflate în aria de acoperire).

Taxele poştale se calculează automat şi sunt afişate în coşul de cumpărături, în funcţie de comanda dvs. Estimativ, ele sunt aproximativ 9 lei pentru livrarea prin poștă și 15 lei pentru livrarea prin curier.

După efectuarea comenzii veţi primi un colet cu toate cărţile comandate, sau, în cazul în care cel puţin un titlu nu este disponibil, vă vom contacta telefonic sau prin email înainte de expedierea coletului pentru a va informa.

Aceste informații sunt valabile doar pentru comenzile livrate către adrese de pe teritoriul României. Acceptăm şi comenzi cu livrare oriunde în Europa și în lume, însă taxele poștale aferente diferă, îm funcție de țara de destinație. Astfel, dacă doriți expedierea cărților în afara României, după plasarea comenzii vă vom comunica toate detaliile referitoare la preţul total, taxe de transport şi disponibilitate. Pentru comenzile din afara României, recomandăm plata prin transfer bancar.

Cărți recomandate

Noutăți în stoc

Actualizate recent

Oferte speciale

Anticariatul Carti Online

✉   [email protected]
✆   info clienti: (+40)761-476.295

Facebook

Despre noi

Mii de cărți noi și de anticariat din toate domeniile: romane de dragoste și polițiste, SF și de aventură, romane clasice, volume de poezie, filosofie, artă, eBook-uri in limba romana in format pdf, istorie, religie și spiritualitate, ediții princeps și cărți rare. Vă așteptăm cu un catalog actualizat zilnic cu noutăți și promoții!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Introduceți adresa dvs. de email și dați click pe butonul de abonare.

Top