Anticariat online cu mii de cărți vechi și noi din toate domeniile!
Contact: ☎ (+40)751.546.317 [email protected]
  • Peste 5000 de cărți din toate domeniile disponibile!

  • Transport gratuit pentru comenzile de minim 100 lei!

  • Concurs: câștigă o cutie cu cărți dând doar un click!

Plopii din Berlin

Pagini: 253
An: 2009
Stare: Nouă

Anne Birkefeldt Ragde – Plopii din Berlin.

Plopii din Berlin (2004) e un fascinant roman despre membrii unei familii aflaţi atât de departe unii de alţii încât aproape că uită de existenţa celuilalt, în cazul în care vreodată au ştiut.

Povestea se dezvăluie prin patru personalităţi diferite, prin întâmplările cărora aceştia trebuie să le facă faţă într-o vieţuire marcată mai curând de singurătate. Inconştienţi sau nepăsători de existenţa unei familiei căreia îi aparţin, cei patru îşi consolidează un trai cel puţin decent, dar care nu reuşeşte să îi facă pe deplin fericiţi, poate calmi şi oarecum împăcaţi, dar nu fericiţi.

Scrisă într-o manieră când lentă, când alertă, cartea cucereşte prin introspecţia fiecărui personaj, prin prezentarea detaliată a trăsăturilor care îi caracterizează, printr-un realism crud şi o răbdare pentru amănunte copleşitoare.

O întâmplare tragică îi aduce împreună, o veste care pare să fie atât de importantă încât fiecare lasă deoparte problemele sau divergenţele şi se adună în singurul loc prin care au ceva în comun: casa părintească. Margido, Erlend, Tor şi Torunn, martorii întâmplărilor din carte, trec printr-o aparentă transformare în momentul în care drumurile lor se împreunează. Ajunşi la ferma Neshov descoperă nu doar cât de bine pot funcţiona împreună şi cât de mare nevoie aveau de ceilalţi, dar şi un secret care a marcat şi zdruncinat şansa la normalitate a familiei.

Despre autor

Anne B. Ragde, autoarea romanului Plopii din Berlin, ştie să rezolve nevoia de dramă a cititorilor de diferite vârste. A început să scrie proză pentru copii şi adolescenţi, gen cu care a debutat la 29 de ani şi care i-a adus rapid şi priză la public, şi la critici, dar nu s-a ferit de noi încercări şi a abordat în scurt timp şi alte genuri. „Hallo! Her Er Jo!”, prima carte pentru copii a scriitoarei norvegiene, publicată în 1986, are un ton naratorial intim şi numeroase scene burleşti.

Toate acestea sunt asezonate uneori cu pasaje groteşti sau chiar grave, dar Anne B. Ragde îşi câştigă cititorii în special prin scriitura impresionistă, subiectivă, ce se alimentează dintr-un soi de empatie cu diferitele sale personaje, ce trec nu o dată prin păţanii nefericite.

Această trăsătură este o constantă a cărţilor sale pentru copii: „Dumme Mamma” (1987), „Zona Frigida” (1995) şi altele. Aceeaşi caracteristică va trece, în tonuri mai accentuate, în volumele de mai târziu, de după 1990, anul în care renunţă la literatura pentru copii, consacrându-se romanelor.

Pentru că a ştiut să nu piardă din ochi nici nevoia copiilor sau a adolescenţilor de a se familiariza cu lumea prin intermediul poveştilor cu nuanţe amare, nici latura umoristică a realităţii, Anne B. Ragde a fost recompensată în 2001 cu Premiul Brage. Importanta distincţie literară norvegiană i-a fost acordată pentru volumul pentru copii „Biografien om Sigrid Undset. Ogsaa en ung Pige”. Autoarea manifestă mai târziu simpatie în mod predilect pentru psihologiile vulnerabile, sesizabilă în maniera în care urmăreşte, în scrierile sale, disconfortul din miezul familiilor obişnuite, dar şi pentru problemele adolescentine trăite cu o violenţă care merge uneori până la tragedie.

Acţiunea volumului „Arsenikktarnet” (2001) se întinde de-a lungul a trei generaţii, protagonista fiind antrenată, aşa cum o fac şi alte personaje create de aceeaşi autoare, de obsesia pentru misterele din trecutul familiei. Este o poveste cu un ton accentuat liric, mai puternic decât în alte romane scrise de Anne B. Ragde, în care se amestecă picanterii, acte şocante de cruzime infantilă, istorii bine documentate din arhive, memorii şi istoria despre ascensiunea şi decăderea socială a unor familii sau despre porţelanurile daneze.

În romanul „Eremittkrepsene” (2005), tradus până astăzi în zece limbi, prozatoarea norvegiană descrie, alternând realismul cu suspansul de thriller şi notele naturaliste, de obicei piesa de rezistenţă a celor mai multe dintre operele sale, o dramă „clasică” a unei familii dezbinate. Torunn, eroina romanului, porneşte, după moartea bunicii sale, în căutarea rudelor încă în viaţă din partea tatălui.

Este un bun prilej pentru ca Ragde să surprindă cu atenţie scene cotidiene din destinele unor personaje măcinate de umori tenebroase, manii, fanatisme sau chiar deviaţii psihologice. În stilul său obişnuit, autoarea se implică subiectiv, manifestând compasiune sau înţelegere pentru necazurile unor caractere, precum un unchi văduv al lui Torunn, un altul homosexual etc. Ragde nu ocoleşte nici scenele macabre, relatate fie cu o răceală studiată, cu atât mai impresionantă, fie presărând din belşug detalii şocante, aşa cum este cazul crimelor din unele cărţi poliţiste precum „Dr. Zellwegers gave“ (2002) sau cel al unor volume de proză scurtă.

Colecţia Cotidianul.

Anne Birkefeldt Ragde - Plopii din Berlin.

Recenzii

Nu există momentan nicio recenzie pentru această carte!

Scrie o recenzie pentru acest titlu

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Transportul este gratuit pentru comenzile de minim 100 lei!

Livrare carti Livrarea cărților se poate face prin poştă (pentru orice locaţie de pe teritoriul României) sau curier rapid Cargus (pentru localitățile aflate în aria de acoperire).

Taxele poştale se calculează automat şi sunt afişate în coşul de cumpărături, în funcţie de comanda dvs. Estimativ, ele sunt aproximativ 9 lei pentru livrarea prin poștă și 15 lei pentru livrarea prin curier.

După efectuarea comenzii veţi primi un colet cu toate cărţile comandate, sau, în cazul în care cel puţin un titlu nu este disponibil, vă vom contacta telefonic sau prin email înainte de expedierea coletului pentru a va informa.

Aceste informații sunt valabile doar pentru comenzile livrate către adrese de pe teritoriul României. Acceptăm şi comenzi cu livrare oriunde în Europa și în lume, însă taxele poștale aferente diferă, îm funcție de țara de destinație. Astfel, dacă doriți expedierea cărților în afara României, după plasarea comenzii vă vom comunica toate detaliile referitoare la preţul total, taxe de transport şi disponibilitate. Pentru comenzile din afara României, recomandăm plata prin transfer bancar.

Cărți recomandate

Noutăți în stoc

Actualizate recent

Oferte speciale

Anticariatul Carti Online

✉   [email protected]
✆   info clienti: (+40)761-476.295

Facebook

Despre noi

Mii de cărți noi și de anticariat din toate domeniile: romane de dragoste și polițiste, SF și de aventură, romane clasice, volume de poezie, filosofie, artă, eBook-uri in limba romana in format pdf, istorie, religie și spiritualitate, ediții princeps și cărți rare. Vă așteptăm cu un catalog actualizat zilnic cu noutăți și promoții!

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Introduceți adresa dvs. de email și dați click pe butonul de abonare.

Top